Hlíva ústřičná a její vliv na imunitu

Hlíva ústřičná není jen obyčejná houba rostoucí na stromech jak si možná mnozí z vás myslí. Ba naopak je proslulá nejen pro své všestranné využití, ale i velice pozitivní účinky na lidské zdraví. Nejčastěji roste na starých topolových pařezech, ze kterých čerpá sílu a narazit na ni můžete i v naší přírodě. V současné době je k dostání v mnoha podobách a to jak ve formě tabletek, tak i sušené variantě, prodávají se rovněž i výtažky z hlívy dostupné v lékárnách. Hodně lidí si hlívu ústřičnou spojuje především s lidskou imunitou, na který má příznivý vliv.

hlíva-ústřičná

Hlíva ústřičná a její využití

Jak již bylo zmíněno výše – hlíva ústřičná má opravdu různorodé využití a to nejen v lékařství, ale i v kuchyni. Při vaření jí můžete použít k přípravě nejrůznějších omáček či polévek, dá se s ní podložit maso nebo může být součástí pomazánek. Výborné jsou například řízky připravené z této volně rostoucí houby, chuťově by vás rovněž překvapil i guláš.

Účinky na zdraví

Na první pohled obyčejná houba, na pohled druhý rostlina přeplněná vitamíny, minerály a stopovými prvky. Nejcennější látkou v hlívě ústřičné jsou glukany, které mají na lidské zdraví více než pozitivní účinky. Nejenže podporují imunitní systém, ale zároveň zvyšují tvorbu protilátek proti různorodým virům, bakteriím a plísním. Není se proto čemu divit, že je tato houba přezdívaná jako jeden z nejvýznamnějších imunostimulátorů, které můžete s klidným srdcem užívat i dlouhodobě. Další pozitivní účinky hlívy ústřičné:

  • zpomalení stárnutí
  • pomoc při rekonvalescenci
  • zrychlení metabolismu
  • pomoc v boji proti cholesterolu
  • zmírnění únavy
  • pomoc při různorodých alergiích
  • zrychlení regenerace buněk

Glukany a jejich vliv na zdraví

Glukany jsou označovány jako nejúčinnější prostředek stimulující imunitu. Kromě hlívy je lze izolovat například i z kvasinek. Ačkoli nepůsobí okamžitě, nemají nežádoucí účinky, kdežto těch pozitivních je více než dostatek:

  • zvyšují tvorbu červených krvinek
  • likvidují nebezpečné volné radikály
  • pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi