Recept na pravý vlašský salát

Vlašský salát je v české kuchyni ceněný zlatem. Na přípravě této klasiky v podstatě vůbec nic není, i přesto se ale najdou tací, kteří si neumí připravit pravý vlašský salát, jak jej mnozí pamětníci pamatují z dřívějších dob, kdy se potraviny nešidily a chutnaly tak, jak skutečně chutnat měly. Základem úspěchu je použití kvalitních surovin, které ve finále budou hrát tu nejlepší muziku.

unspecified

Vlašský salát a trocha historie

Někteří se nebojí tvrdit, že vlašský salát – lidově řečeno vlašák – chutnal nejlépe v době socialismu. Jednalo se o pochoutku, na které si smlsly jak děti, tak i dospělí. Setkat jste se s ním mohli v tzv. mléčných barech, kde bylo zvykem podávat jej na talíři, v misce nebo plastového kelímku – to byla klasika, na kterou si mnozí z vás jistě velmi dobře pamatují. Vlašák zkrátka byla jistota, ať jste si jej v dřívějších době dali u nás nebo kdekoli jinde.

Pravý vlašský salát – recept

Připravit si pravý vlašský salát, který vás dokáže vrátit o několik let zpátky v čase, není složité. Stačí jen znát ty správné přísady a dodržet postup přípravy. S naším receptem dokážete lahodný vlašák připravit i vy!

Potřebujete:

  • 350 g brambor
  • 230 g salámu
  • 100 g nakládaných okurek
  • 20 g sterilizovaného hrášku
  • 35 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 1 lžíci polotučné hořčice
  • 250 g majonézy
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 1 lžičku octa
  • půl lžičky cukru krupice
  • půl lžičky worcestrové omáčky
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

Brambory uvařte ve slupce. Až vychladnou, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Okurky a vařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k bramborům. Pokrájejte salám na kostičky a vše spojte s majonézou, hořčicí, octem a worcestrovou omáčkou. Přidejte sůl a pepř dle chuti, lehce oslaďte a promíchejte.